вторник, 9 декември 2014 г.

Тирамису



Какво да купим?
4 големи жълтъка
100 гр. захар
60 мл. вино Марсала или друго десертно вино
500 гр. Маскарпоне
200 мл. течна сладкарска сметана
бишкоти Савоярди (около 40 бр.)
какао на прах за поръсване
300 мл. силно кафе
3 с.л. захар
50 мл. вино Марсала


Приготвяне 
В горещото кафе се добавя захарта, оставя се настрана да изстине и се добавя виното. 
За крема Забайон: жълтъците се разбиват със захарта с миксер, докато побелеят и се слагат в подходящ за готвене на водна баня съд. На котлона се слага тенджера с вода и като заври тя, над нея се слага съдът с жълтъците. Към тях се добавя виното. Разбърква се непрекъснато до сгъстяване на крема около 7-8 минути. След като кремът е готов, купата се слага в по-голям съд със студена вода, за да се изстуди по-бързо, разбърквайки. В друга купа се разбива сметаната и когато се сгъсти към нея се добавя Маскарпонето и охладения крем. Разбърква се до хомогенност с шпатула. 
Бишкотите се топят за 2 сек. в изстиналото кафе и се редят в правоъгълна или квадратна форма. Върху тях се разпределя 1/3 от крема, като се притиска леко с шпатулата, за да се запълнят всички празнини между бишкотите, където има такива. Следва втори ред напоени бишкоти, крем, бишкоти и се завършва с крем, който се заглажда добре с шпатулата. Съдът се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за една нощ. Десертът се сервира нарязан на квадрати, поръсен обилно с какао през ситна цедка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар