вторник, 9 декември 2014 г.

Торта Птиче мляко



Какво да купим?

За блата:

2 яйца
100 гр. захар
80 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
прясно мляко, захар и канела за сиропиране

За крема:
5 яйца
200 гр. захар
125 гр. краве масло
300 мл. прясно мляко
20 гр. брашно
20 гр. желатин
ванилия

За глазурата:
150 гр. шоколад
50 гр. масло
1-2 с.л. прясно мляко

Приготвяне
Продуктите се смесват добре и се пекат на 180 градуса във форма с диаметър 26 см., докато блатът придобие златист цвят. 
За сиропиране с канелено мляко: Кипнете прясно мляко със захар и канела и охладете, след което намажете блата обилно. 
За крема: Накиснете желатина в 5 с.л. вода, разбъркайте и оставете да набъбне. В тенджера смесете половината захар, жълтъците, брашното и прясното мляко. Добавете и една ванилия. Загрейте при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Охладете крема като потопите тенджерата в съд със студена вода. Разбийте маслото с миксер и смесете с охладената смес. Разбийте белтъците на сняг заедно с останалата захар. Обединете всички смеси и добавете предварително разтопения на водна баня желатин. Разбъркайте внимателно, за да не спаднат белтъците. 
Сглобяване: Във форма с падащо дъно сложете блатът, сиропирайте го с канеленото мляко и го залейте с крема. Охладете поне за 5 часа в хладилник. След това разтопете на водна баня съставките за глазурата и изсипете сместа върху стегналия крем. Върнете отново в хладилника за час.

1 коментар: