понеделник, 8 декември 2014 г.

Джърман шоколадова торта

Какво да купим? 
За блатовете:
1 ч.ч. брашно
2 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
½ ч. ч. прясно мляко
60 гр. натурален шоколад
1 ванилия
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода
щипка сол

За крема:
½ ч.ч. захар
2 жълтъка
40 гр. краве масло
200 мл. животинска сметана
70 гр. орехи
1/3 ч.ч. кокосови стърготини
1 малка кутия заквасена сметана

За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 с.л. ром 
1 ч.ч. вода
                                           


Приготвяне
Маслото за блатовете се разбива с 2/3 от захарта, налива се млякото и се разбърква (млякото изглежда като пресечено). Добавя се разтопеният на водна баня шоколад, бърка се и след като стане хомогенна смес се прибавят един по един жълтъците. Брашното се смесва с бакпулвера, содата, солта и ванилията. Половината от тази смес се изсипва при шоколадовата, разбърква се до хомогенизиране, изсипва се останалата суха смес и отново се разбърква. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Една трета от тях се добавя към шоколадовата смес и се разбърква с шпатула. После се прибавят останалите белтъци и пак се разбърква внимателно, до хомогенизиране. Сместа се изсипва във форма, покрита с хартия за печене, а стените се намазват с масло. Пече се за 40 минути, в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. След това блатът се оставя да се охлади и се разрязва на две. 

За крема: Сметаната се смесва със захарта и жълтъците и се кипва. Оставя се на слаб огън докато се сгъсти. Кокосовите стърготини се запичат на сух тиган за 1-2 минути. Смесват се с натрошените орехи и маслото. Бърка се, докато се разтопи маслото. Оставя се да се охлади. После се добавя сметановата смес. 
За сиропа: Водата и захарта се смесват и се слагат на котлона да кипнат, докато захарта се разтвори. Налива се ромът, сваля се от огъня и течността се оставя да се охлади. 
Блатовете се напояват със сиропа и се слепват с крем, сглобени в тортен ринг. Престоява една нощ в хладилника. След отстраняването на ринга, отгоре и отстрани тортата може да се измаже с ганаш и да се поръси с орехи или крокан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар