вторник, 9 декември 2014 г.

Торта с кестенов крем




Какво да купим?
За крема:
1 консерва подсладено кондензирано мляко
300 мл. течна сметана
400 гр. изпечени, обелени кестени
1 ампула ванилова есенция
2 с. л. ликьор уиски

За блата:
6 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
160 гр. натурален шоколад
225 гр. масло
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно

Приготвяне
За крема: Кондензираното мляко, без да се отваря се покрива с вода и се вари 3 часа в обикновена тенджера или 1,5 часа в тенджера под налягане на тих огън. Следи се да не остане непокрита с вода консервата. Охлажда се. Кестените се измиват, подсушават, цепват с нож и пекат за 10 минути на силна фурна. Почистват се добре. Сметаната се слага да заври заедно с кестените и ванилията. Отстранява се от огъня и се пасира. Охлажда се. Сместа се разбърква с миксер с охладения карамел от свареното кондензирано мляко. Прибавя се ликьора. 
За блата: Загрейте фурната на 180 градуса. В купа разбийте размекнатото на стайна температура масло и захарта докато станат на пухкав крем. Добавете разтопения на водна баня или в микровълнова шоколад и жълтъците и разбъркайте до хомогенизиране. Внимателно добавете брашното и отново разбъркайте докато брашното се абсорбира от сместа. Разбийте белтъците на твърда пяна и добавете 1/3 от тях към шоколадовата смес като разбърквате внимателно с шпатула, за да се отпусне тестото. Добавете останалите белтъци и разбъркайте много внимателно, за да не спадне тестото прекалено. Изсипете тестото във форма за печене, покрита с пекарска хартия и печете 45-50 минути или докато клечка забита в центъра излезе суха. Оставете блата да се охлади на стайна температура. Разрежете го на 2 равни части. Слепете двете части с кестеновия крем. Измажете с останалия крем или с ганаш. Украсете по желание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар